Tarczyca.....

Zalecenia żywieniowe w niedoczynności tarczycy

Grupa produktów
Zalecane
Dozwolone w umiarze
Przeciwwskazane
Produkty zbożowe
Pieczywo pełnoziarniste, płatki owsiane, kasze, makaron al dente, ryż brązowy, musli, gruboziarniste kasze, otręby pszenne, owsiane
Białe pieczywo, biały ryż, kasza jaglana, kaszki błyskawiczne, płatki wysoko przetworzone, bułki maślane, chałki, rogale i pieczywo półfrancuskie, makaron zwykły, produkty mączne: kluski, pierogi, kopytka, pyzy
Mleko i produkty mleczne
Chude, półtłuste mleko i przetwory mleczne (sery twarogowe oraz napoje mleczne fermentowane tj. jogurt naturalny, kefir, maślanka)
Sery pleśniowe i sery żółte, słodzone jogurty
Pełnotłuste produkty mleczne, tłuste białe sery, śmietana, sery topione
Mięso i jaja
Świeże nieprzetworzone mięso; drób (indyk, kurczak – bez skóry), królik, cielęcina
Chuda wołowina, szynka, jagnięcina, wątróbka, do 3 jaj tygodniowo
Mięso z widocznymi fragmentami tłuszczu, wieprzowina, kaczka, gęś, kiełbasa, salami, pasztety, boczek, mięsa wysoko przetworzone (w daniach typu fast food), wyroby garmażeryjne (parówki, pulpety, hamburgery), konserwy
Ryby
Ryby morskie (najlepiej bez skóry), gotowane na parze, pieczone w folii, owoce morza
Ryby grillowane w folii
Ryby wędzone, smażone, ikra, konserwy rybne
Tłuszcze
Tłuszcze nieprzetworzone, niepodgrzewane, nierafinowane, oleje roślinne (olej lniany) tłoczone na zimno, oliwa z oliwek, tran
Wszystkie oleje roślinne (do smażenia oliwa z oliwek, olej rzepakowy, słonecznikowy), olej kokosowy tłoczony na zimno, masło w ograniczonej ilości
Margaryny twarde, smalec, słonina, łój, olej palmowy, tłuszcze spod pieczeni
Owoce
Banany, figi, wiśnie, pomarańcze, mandarynki, grejpfruty, maliny, jagody, truskawki, melony, brzoskwinie, morele, jabłka, gruszki, kiwi, porzeczki, aronia, awokado
Winogrona, owoce suszone, mango
Owoce z puszki, dżemy, powidła, marmolada, syropy owocowe
Warzywa
Pomidor, papryka, sałata zielona, szpinak, cykoria, rzodkiewka, ogórki świeże i kiszone, seler, cukinia, marchew, pietruszka, por
Buraki, zielony groszek, bób, suche nasiona roślin strączkowych (soja, fasola), soczewica, ziemniaki, ugotowane: brokuł, kapusta, brukiew, brukselka, soja, rzepa, kalafior
Warzywa smażone, solone i konserwowe, surowe: kalafior, kapusta, brokuły, rzepa, brukiew, soja, cebula, czosnek, brukselka
Orzechy
Pestki dyni, migdały, orzechy brazylijskie, nasiona słonecznika, nasiona sezamu, nasiona lnu (mielone)
Orzechy laskowe, włoskie, pistacje
Orzechy ziemne, piniowe, orzechy solone
Zupy
Zupy warzywne niezabielane, zupy kremy, na chudym mięsie
Zabielane śmietaną, zagęszczane zasmażką, zupy w proszku typu instant
Sosy, przyprawy
Sosy na bazie olejów roślinnych, oliwy z oliwek; przyprawy: sok z cytryny, bazylia, kminek, koper, natka pietruszki, cynamon, wanilia, mniszek lekarski
Sosy sałatkowe niskotłuszczowe, musztarda
Majonez, sosy na bazie serów, ostre musztardy, sól, kostki rosołowe, vegeta, ostre przyprawy: chili, curry, pieprz, papryka
Słodycze
Sałatki owocowe
Galaretki, sorbety, budyń, kisiel, miód
Lody, torty, ciasteczka, czekolada, cukier, paluszki, chipsy, cukierki
Napoje
Woda, herbata, kompoty, herbaty owocowe, soki warzywne, rozcieńczone soki owocowe



Kawa
Syropy, napoje gazowane, alkohol

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każdy pozostawiony komentarz to balsam na moją duszę. Toteż za każdy serdecznie dziękuję i zapewniam, że czytam je z uwagą i staram się nie pozostawiać ich bez odpowiedzi.